10 Ocak 2013 Perşembe

Evde Yaratıcı Drama 2 - Leylek ve Yengeç ailesi

Haftada bir akşamı yaratıcı drama oyunlarına ayırdık. Çocuklar çok eğleniyor, en önemlisi de eğlenirken öğreniyorlar :) 
Ben bir Tema belirliyorum oyunu tamamen Ecrin yönlendiriyor ben ve idil ona eşlik ediyoruz.

Yaratıcı Drama
Çocukların yaratıcılık özelliğini geliştirmek ve oyun yoluyla düş güçlerini harekete geçirmek için çocuklarla yapılan drama etkinliklerine yaratıcı drama denir.

Çocuklar da yetişkinlerin yaşadığı dünyada yaşamaktadırlar ve onların da yetişkinler gibi duyguları, düşünceleri ve tarzları vardır. Bunların oluşumunda hiç kuşkusuz çevresindeki yetişkinleri örnek alırlar. Oysa çocukların yetişkinleri örnek almasından çok yaşam konusunda deneyime ihtiyaçları vardır. İşte bu noktada çocukların en çok yaptıkları şey, oyun, çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklar yaşama dair birçok şeyi oyun oynarken öğrenirler ve bu öğrenmeler yaparak-yaşayarak olduğu için de son derece etkili ve kalıcı olmaktadır.

Araştırmacı Arthur T. Jershild, çocukların oyun sırasında oyunlar aracılığıyla kendi güçlerini sınadıklarını, atılıma giriştiklerini, kendi çizdikleri sınırlar içinde rekabet ettiklerini, oyunda kaybetseler bile bunu kabullendiklerini, bu nedenle oyunların toplumsallaşma sürecinde önemli etmen olduğunu vurgulamaktadır.

Yaratıcı drama, oyunlar kurarak çocuğa yaşantılar yoluyla yeni durumlara ve olaylara sağlıklı tepki vermesi ya da uyum sağlaması konusunda yardım etme sürecidir. Bu bakımdan yaratıcı drama çocuğun oyunlar yoluyla edindiği yaşama dair deneyimlerin doğru ve yerinde deneyimler olması için kontrol altında, önceden tasarlanmış ve bu konuda deneyimli kişiler tarafından yönlendirilerek yapılan bir etkinlik olmalıdır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dün akşam ki oyunumuzda önce  leylek ailesi olmayı teklif ettim, Önce leylek gibi yürümeye çalıştık, su kenarına gidip balık yakaladık ama birden ecrin yaz tatilinde gördüğümüz yengeç olmaya karar verdi hep beraber Leylekten yengeçe dönüşüverdik :) Bu sefer yengeç gibi yanyan yürümeye çalıştık. Bir kayanın(masa oluyor :) ) altında martılardan gizlenip yemek yedik.Ellerimizi kıskaç gibi kullanmaya çalıştık. Çocuklar çok zevk aldı.Her çarşamba Drama günümüz :))



Leylek yürüyüşü :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder