19 Kasım 2012 Pazartesi

Aşure

MUHARREM AYI VE MATEM ORUCU 

Muharrem ayı Hicri takvimin birinci ayıdır. Onuncu günün de ismi, Aşure’dir. Tarihi kaynaklara göre milattan çok önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aş;ure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Bugünün değerini ve kutsallığını, tarihler şöyle anlatıyor: 

Adem atanın tövbesinin kabul edildiği gün. 

Nuh Peygamber'in gemisinin karayı bulduğu gün. 

İbrahim Peygamber'in Nemrut,un ateşinden kurtulduğu gün. 

Musa Peygamber'in kavmini Firavun'un şerrinden kurtardığı gün. 

Yunus Peygamber'in balığın karnından kurtulduğu gün. 

Eyüp Peygamber'in dertlerine şifa bulduğu gün. 

Saymakla bitiremeyeceğimiz bütün peygamberlerin refaha, kurtuluşa ve başarıya ulaştıkları gündür. Onun içindir ki Nuh Peygamber dahil ondan sonra gelen bütün peygamberler, Hz. Muhammed ve Hz. Ali de 10 Muharrem Aşure günü şükür ve senalarını ifade ederek, oruç tutmuşlar. Nuh Peygamber'in kurtuluş çorbasını pişirip fakir fukaraya yedirmişler, Hayır ihsan yapmışlar. Bütün tarihler o güne kadar olan, Muharrem ayının kutsallığı ve özelliğini böyle anlatırlar. 
Alıntı : http://www.abkyol.nl/alevilik/muharremorucuveasure/index.html

Malzemeler

Yarım kilo aşurelik buğday
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
5-6 adet kuru kayısı
4-5 adet kuru incir
2 adet çubuk tarçın
10 adet karanfil
1 portakal kabuğu
1 avuç kuru üzüm
1 Kg şeker

Üst Süslemesi

kuru kayısı
fındık
ceviz
çam fıstığı
tarçın
kuş üzümü
var
vs....
İsteğinize kalmış


Buğday,nohut,fasulye,pirinç sarı suyunu atana kadar yıkanır ve geceden ayrı ayrı sıcak suyla ıslatılır.
Ertesi gün Nohut düdüklüde yarım saat kadar pişirilir suyu süzülür.
Fasulye tencerede yarım saat kadar pişirilir süzülür
Pirinç tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Suyu Dökülmez
Buğday 15 bardak su ile pişirilir, Buğdayın dağılması ve suyunun koyulaşması önemli
ben hepsini haşlarken içine biraz limon sıktım kararmasın diye.
Buğday pişince, pirinç suyuyla beraber içine eklenir,nohut ve fasulyede eklenir.
Biraz beraber kaynatılır. Bir tutam da tuz attım ben adet öyleymiş.
bu arada çubuk tarçın ve karanfil ayrı ayrı cezvelerde kaynatılır ve suyu süzülerek tenceredeki karışıma eklenir.Ben birazda gül suyu döktüm.Şekeri ilave edilir, şekeri eriyip kıvamını alana kadar pişirilir.
Minik minik doğranan portakal kabuğu,kayısı,incir ve tane olarak üzüm eklenir 15 dakika kadar kaynatılır
Kaselere alınır,soğuyunca süslenip servis edilir.

İlk denememe rağmen lezzetli ve güzel oldu, Süsleme kızlarım tarafından yapıldı.
Birde Besmele ile başlayınca yemek pişirmeye tadı ister istemez güzel oluyor.
Çocukluğumda annemin pişirip konu komşuya dağıttırdığı gibi bizde kızlarımla dağıttık aşurelerimizi...





 

4 yorum:

  1. hay bin yaşayın yaaa..ne kadar aradım bende yapmak istiyorum kısmetse..tesekkler

    YanıtlaSil
  2. Kolay gelsin o zaman. Tadanlar beğendiler, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Hımmmm, nam nam nammm ben de yapmak istiyorum.
    Ellerin dert görmesin tipitoşum :)
    Allah kabul etsin, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Amin teşekkür ederim. Ben ilk defa aşureyi çok beğenerek yedim. bende tekrar yapmayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil