28 Mart 2012 Çarşamba

Önüm,arkam,sağım,solum Avm.

 Bizim çocukluğumuzda alışverişmerkezi diye birşey yoktu. Herşey ayrı ayrıydı. Kasabı,bakkalı,manavı,kırtasiyesi,fırını......Şimdiki çocuklar şanslımı şansızmı bilemiyorum.
Ama havanın soğuk olduğu günlerde avm içindeki aktiviteler çocuklar için paha biçilemez oluyor :)



22 Mart 2012 Perşembe

Ekmek hamurundan ev pizzası

Fırından aldığım iki ekmek hamurunu yağ ile güzelce yoğurdum. Borcama açtırdım, salçalı ve baharatlı sosumuzu hazırladım.Geri kalan işlemleri ecomel yaptı, afiyetle yedik lezzetli olmuştu fakat bundan sonra hamurunu kendim yoğurmaya karar verdim







Aç Tırtıl :)

Yumurta kutusundan dev aç tırtılımız






Çocuklarda Korku / Okul Fobisi


Ecomelim anaokuluna çok büyük bir hevesle başladı. İlk dönem hiç sıkıntsız sabahın köründe kalkarak istekle gitti. İlk dönem iki öğretmen değişti. İkinci dönemin başında üçüncü öğretmenimiz geldi. Ne olduysa ondan sonra oldu. İlk gün okulda karnı ağrımış ve ondan sonra okula gitmek istemedi. Önce öğretmenden kaynaklandığını düşündüm. Fakat öğretmenimizi tanıyınca öğretmenle alakası olmadığını kanaat getirdim. Birbuçuk aydır çok büyük sıkıntılar yaşadık, okula devam konusunda kararlı olmamız gerektiğini okudum ve kararlılık göstermeye çalıştım. Zaman zaman ödüllerle zaman zaman kızarak :( okula devam etmesi gerektiğini söyledim. Taki bu haftasonuna kadar. Okulda yangın tatbikatı yapılmış, ve şimdi kuzum yangın korkusunda dolayı okula gitmek istemiyor. Ecrinin anlattığı "Arkadaşımla yemekhanedeyken bir koku aldım. Koku büyük okuldan geliyordu. Öğretmenimiz dışarıya doğru hızla koşmamız gerektiğini söyledi. Ama benim bacaklarım ağrıyor hızla koşamam ki :( " (Öğretmeniyle konuştuğumda öğretmenimiz ecrinin korktuğunu ve elini tutmak istediği söyledi. Öğretmeni elini tutmuş ve dışarı beraber çıkmışlar. Bu kadar etkileneceği aklıma gelmedi dedi :( ) Ne yapacağımı nasıl davranacağımı şaşırdım. Okula gitmemek için sürekli bahaneler üretmeye başladı. Psikolog olan arkadaşımın tavsiyesi (yazıyı aynen kopyalıyorum) : korkusunu yokmuş gibi geciştiemektense bununla ilgili konuşmasına , korkusunu ifade etmesine imkan vermeye çalış. Onu anladığını , bazen hepimizin birşeylerden korkabildiğini anlat. Birşey olmaz yangın da çıkmaz deme mesela. Öyle birşey olursa nasıl bir korunma planı çizebiliriz, süreç nasıl ilerler, o konuda yetişkinmiş gibi onu bilgilendirmeye çalış güvende olacağna ve okuldaki büyüklerin bu tür olaylarda onları korumak için planları olduğunu anlatabilirsin. burda kritik olan şey aman bişey olmaz kızım diye geciştirmemek. hem onun korkusunu ve kaygısını anladığını hem de güvende olacağını hissettirmek Bu yaşta çok yaşanan şeyler bunlar. umarım çok kısa sürede çözülür. Dün akşam eve gittiğimde artık sinirlerime hakim olamadım ve Ecrin artık okulla ilgili son kararını bana vermelisin dedim. Okula gidersen arkadaşlarınla kum havuzunda oynayabilirsin, gezilere katılabilirsin, pikniğe gidebilirsin dedim. Okula gitmezsen sabahtan akşama kadar çizgi film izleme izin vermeyeceğim baban televizyondan bazı çocuk kanallarını silecek ve babanen sana belli saatlerde televizyon izlemen için izin verecek dedim. Tamam gidicem dedi. Hayır bana cevabını hemen verme biraz düşün çünkü verdiğin kararı değiştiremiceksin dedim. Babamız araya girdi ve hadi ecrin okula gitmen ve gitmemen için nedenleri beraber yazalım dedi. İşte Listemiz :
Okula gitmesi için nedenler


  • Eceyi seviyor.
  • Arya Elçini seviyor
  • Zübeyde öğretmenini seviyor
  • Yazı yazabilmesi için okula gitmesi gerekiyor.
  • Okuma öğrenebilmesi için okula gitmesi gerekiyor.
  • Ecrin okula giderse hemşire olacak.
  • Ecrin okula giderse pikniğe gidebilir.
  • Ecrin okula giderse okuldaki park ve kum havuzunda oynayabilir.
  • Müzelere gidebilir.
Okula gitmek istememe nedenleri
  • Bazen karnı ağrıyor.
  • Akşamları erken yatınca karnı ağrıyor.,
  • Emir Ecrini itti
  • Boran Ecrinin kafasını şişirdi
  • Okula gitmezse hemşire olamaz.

Listeyi yaptıktan sonra eve gittik ve yangın hakkında konuştuk. Benimde yangından korkabileceğimi ama ne yapmamızı bilmemiz gerektiğinden bahsettim. Yolda bir yangın gördüğümü hemen itfaiyeyi aradığımı anlattım. Sonra itfaiyenin ne yaptığını söyledim. İtfaiyenin numarasını öğrettim. Ve onu itfaiyeye ziyarete götüreceğimi söyledim.

Bunlar işe yaradı mı derseniz evet sadece 1 gün işe yaradı çarşamba çok mutlu ve istekli okula gitti. Akşam ben eve gittiğimde uyumuştu konuşamadık. Sabah mutlu bir şekilde uyandı babanesine bırakıp çıktık. Servis geldiğinde binmek istememiş direnmiş 10 dk uğraşmış hostes ablamız ama nafile. Şimdi herşey silbaştan başlıyor.

Aslını sorarsanız yangın korkusunu bugün bahane gibi hissetmeye başladım. İlk gün karnı ağrıdı,sonra sıkıldım okuldan dedi,sonra yangın korkusu çıktı..Ama ben televizyondan şüpheleniyorum. Gündüzleri ben işte olduğum için babanede bütün gün televizyon seyrediyor. Televizyon bağımlısı oldu, ben ne desem kendimi ne kadar yırtsam da boş. Dediğini yaptırmayı başarıyor.

Ama konuşmamızdan önce söylediklerimi bugün uygulayacağım mecburen. İlk iş tv deki çocuk kanalları silinecek. Eve geçince oyuncaklar ve kitapların bir kısmı kolilenip kaldırılacak. Yarın ki geziye gönderip göndermeme konusunda kararsızım. Birde nisan ayında artık okula kendim götüreceğim.

Gerçekten o kadar kötü ve o kadar karmaşık bir durumun içerisindeyim ki...

Okula başladığı mutlu günlerden birkaç fotoğraf.....